tisdag, februari 17, 2009

Jag har en trafikrusning mellan öronen

Susningar, brus och en skärande ton följer mig ständigt sedan två år tillbaka; minnet av det trauma som slog sönder allt jag trodde på, inklusive mig själv.

Jag antar att jag får leva med det, för jag tror faktiskt inte att tiden läker alla sår. Det viktiga är vad man fyller sin tid med efter den punkt då såret uppstod.

Tags

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har drabbats av det också... När jag fick det för ca 10 år sedan, av en skitgrej, så kändes det som livet var slut.
Allt det jag gillade kunde jag inte göra, lyssna på musik, gå på bio, knappt plocka ur diskmaskinen, alla ljud kändes som man stack en kniv rätt in i trumhinnan/hjärnan. Jag gick med avklippta öronproppar i öronen dagligen utomhus, de lindrade det värsta ljudet från omgivningarna med några decibel.
Jag hade tur som bytte jobb i den vevan då jag fick tinnitus och när stress och spänningar i nacke och axlar släppte efter några år (3-4) så blev också bruset/tjutet i öronen mindre och jag blev inte lika ljuskänslig längre.

Nu känns det nästan som före skadan, men jag går aldrig på bio, konserter eller något ställe där det förekommer "oljud". Vill inte riskera att det blir värre igen.

Så jag tror du kan bli bättre om man vårdar sig under många år, kanske ändrar livstil om man kan och inte utsätter sig för höga ljud.

Catarina sa...

Tack för goda råd. På riktigt.
Jag lovar att vårda mig.

Samtidigt är det en tydlig varningssignal: jag märker direkt när jag blir stressad och måste återhämta mig. På sätt och vis är det alltså bra.

Tidigare kunde jag bara ånga på, och skulle garanterat kunna inte bara bli lite bränd, utan brinna upp helt och hållet, som min situation ser ut nu - både professionellt och privat.

Men det pratas för lite offentligt om tinnitus. Eller hur?
Ljudförorening är absolut ett hälso-problem.

Anonym sa...

Jo det känns igen, fick min för 5 år sedan, happ för 3 år sedan. Happen har gjort underverk, trodde den bara skulle göra att jag hörde bättre men på köpet blev jag mindre ljudkänslig. Men det är ett helsike och fruktansvärt tröttande, går upp och ner och trötthet och stress märks direkt :(

Anonym sa...

Märkte att då jag exponerades av högt ljud så ökade tinnitusen under någon vecka, därefter klingade den av lite. Och att statisk belastning med dålig blodcirulation i axlar och nacke som följd kan också vara en del av orsakerna till tinnitus och där är det nog lättare att "bota".

Jag blir så trött på allt onödigt ljud överallt, nu har jag inte så ont av det längre men jag tänker på hur alla "förorenar" med ljud överallt.

Anonym sa...

Disko var mitt arbete på slutet av 70 talet och in på 80 talet . En dag kändes det som om en korkskruv vreds om i ett öra... En tid efter kom vattenfallet . ett evigt spolande i öronen .Många år förflöt i vattnets eviga ljud.Så en dag hos sjukgymasten när min nacke och axlar behandlades upphörde vattenbruset DET var TYST. Kan återkomma ibland så tydligt att jag måste gå runt och kolla om jag har glömt någon vattenkran öppen.