Nu har jag snart avslutat ett långt projekt i en gymnasieskola. Det har handlat om dramaturgi, manus och teater.
Jag har hållit 12 föredrag, läst, analyserat och kommenterat 230 dramatiska noveller, coachat 29 grupper i manusskrivande med efterföljande framförande av dessa 29 korta pjäser i aulan, med musik, ljus, rekvisita och lite kostym.
Jag har läst om gängvåld, smurfar, snatteri, kidnappning, våldtäkt, rymdvarelser, självmord, matlagande katter eller shoppande fåglar, trollkarlar, detektiver, svek, otrohet, fester & fylla, Hultsfredsfestivalen, snömannen, en kamera, hedersmord, mardrömmar, psykoser, minnesförlust, vampyrer och fotbollshulliganer. Och jag har pratat om konflikt, huvudkaraktär/motståndare, hjältar, anslag-presentation- fördjupning-konfliktupptrappning-konfliktlösning-avslut.
Så, för att avrunda en hösttermin i berättarteknikens tecken tänkte jag delge er, mina läsare, en dråplig och intelligent gjord pastisch på anglosaxisk dramaturgi. I sex tio minuters avsnitt publicerar jag här på bloggen den engelska filmen "THE STRIKE", skapad av humorgruppen The Comic Strip.
Filmen handlar om en vanlig medelålders engelsman från en lantlig håla, som skrivit ett filmmanus om den stora kolarbetarstrejken 1973, ledd av Arthur Scargill som arbetade i gruvan. Manuset hamnar i händerna på en amerikansk splatterfilm producent - och då händer det saker!
Från och med i morgon, lördag, och sex dagar framåt kan ni alltså njuta av en sanslös drift med den amerikanska filmindustrin, le igenkännande när scenograf och regissör dyker upp, skratta åt standardupplägg med sockersöta flickebarn, superhjältar, brutala skurkar och en tidsfrist som snart löper ut, och med största sannolikhet känna igen det recept på vilket filmindustrin kokar sin succé-soppa.
Ha kul!
(Tillägg januari 08: tar bort klippen för att få "lättare" sida. Men här är en länk, så kan ni gå direkt till Youtube)
The Strike
1 kommentar:
Är det inte underbart att kunna hjälpa någon att komma vidare, att nyttja förmågor och kreativitet som denne Någon inte ens visste fanns där. Eller bidra med år av erfarenheten som saknas i början, för att hjälpa till att knyta ihop de spretiga ideerna till en helhet. Det måste vara otroligt roligt att jobba i en miljö där tusentals ideer kläcks av unga förmågor och flyger runt liket syrepartiklarna i luften, för att kanske plockas ner och få en bestämd form. Unleash the power, som sagt, om man ska missbruka en anglosaxisk kliché.
Skicka en kommentar