lördag, januari 05, 2008

Dansande dårar

Om man inte kan sova av olika anledningar, så kan man alltid slå på datorn och skriva lite. (Det är som att öppna ventilen på ångmaskinen och släppa ut en del av övertrycket. Det visslande ljudet uteblir dock. Istället hörs ett svagt svagt surrande och det diskreta klapprandet från oregelbundna tangenttryckningar.)

Igår var vi ett gäng och såg "Gökboet" med streetdancegruppen Bounce. Häftigt. Ballt. Bitvist genialt. Klipska lösningar. Roligt!

Till hög rytmisk musik och med fokuserad fysisk energi tolkades Ken Keseys berättelse om normalitet/makt versus frihet/galenskap. McMurphy vägrar balettrutin, revolterar med utmanande moves och möter Nurse Ratched i en mustig battle. Chief Bromden (som här sitter i rullstol i stället för att vara dövstum) gör en sanslös rutin med kryckor, elchocks-koreografin utförs mot en vertikal vägg och slutuppgörelsen ackompanjeras av Grieg. Men höjdpunkterna var ändå nattscenen (sömnlöshet & ångest) och den charmiga stumfilmen "Tramptown".

Föreställningen hade premiär redan april 2006. Nu är den tillbaka på Dansens Hus i Stockholm för en sista spelperiod (4-26 januari).
Gå dit!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså det är såna här bloggar som får en att inse att man har blivit gammal. Jag förstår INTE ETT SMACK av följande till exempel:

vägra balettrutin
moves
Nurse Ratched
mustig Battle
Chief Bronden
sanslös rutin

Skulle du kunna publicera en länk där man kan hitta synonymer????

Love from Pappa

Catarina sa...

Kära pappa!

"Gökboet" utspelar sig på ett mentalsjukhus (från början en bok, sedan en pjäs och sist en film i regi av Milos Forman, med en ung och lysande Jack Nicholson i rollen som McMurphy - en av de bästa filmer som någonsin är gjord!)

Ratched är översköterskan - en häxa som utövar iskall makt över patienterna. Chief Bromden är en dövstum (men han bluffar) indian som är den ende som kommer därifrån i slutet. McMurphy är en lätt kriminell anarkist som spelar galen för att slippa sitt fängelsestraff, men han är också en slags Jesus som ger "dårarna" på avdelningen både liv, kärlek och självrespekt.

Sedan var det danstermerna:

Ratcheds makt är omvandlat från orubbara regler till strikt träning vid balettstången, eftersom detta är en dansföreställning. Mc Murphy gör då istället lösa och lediga hip-hop moves (=rörelser) för att bryta mot mönstret.

En "battle" är en strid. Två lag, (alt två personer), möts i en kamp där de dansar istället för att slåss. Används i streetdance (men även i rap, då de krigar med ord. Som i Cyrano de Bergerac!).
Och en rutin är en stegsekvens, helt enkelt!

Tydligare?

Anonym sa...

TACK!
Nu fattar jag och kan läsa din blogg med behållning!
Pappa
PS Det var minst 10 år sen jag såpg filmen. DS