söndag, januari 06, 2008

Spiderwoman?

- Mamma, kan vi åka förbi Ridshopen på hemvägen? Dom öppnar klockan tolv idag.
- Ja visst. Men är du säker på att det är öppet?
- Jada. Jag var inne på deras hemsida imorse. Och där stod det att dom öppnar tolv.

Elva år. Ärvd laptop. Bredband. Och hela världen i sitt rum!
Jag vet inte om jag vill gå så långt som att säga att vi haft WW1, WW2 och nu fått WWW, men nog är det en hisnande utveckling för mänskligheten, det här med nätet. Nästan att jämställa med hjulets uppfinning.

Vilken aldrig sinande kunskapskälla som flyttat in i våra hem. Vilken effektiv informationscentral. Vilken makalös möjlighet till kommunikation och samband.

Och jag som alltid trott på individens fria tanke ser kraften med detta verktyg. (Antons Abeles vän misshandlades till döds; strax efter samlade han ihop 100 000 medlemmar på nätet till sin stödgrupp mot gatuvåldet och genomförde en demonstration i centrala Stockholm. Som ett exempel, bara.) Här finns möjlighet till yttrandefrihet, kritiskt tänkande, kunskapssökande. Nätverk. Blixtsnabb kommunikation. Så länge människan kan uttrycka sig ocensurerat och samtidigt få kontakt med andra människor kan hon inte manipuleras att bli en bonde på schackbrädet.

Men visst finns det baksidor med detta spindelnät. Människor fastnar. Om allt är tillåtet vill även mörkret bli synligt. Och framför allt är vi en liten exklusiv skara på jorden som har tillgång till cyberspace. Resten sliter med det mest basala: mat, hälsa och husrum.

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst har tekniken öppnat många möjligheter för oss här i väst. Personligen tror jag den kan vara lösningen även för de allra fattigaste i världen. Ett exempel är "En laptop per barn" www.laptop.org som kan minska klyftorna mellan de rika och fattiga i u-länderna. Mobiltelefonen en annan. Nya möjligheter för fiskare och bönder att undersöka vart de kan sälja till ett högre pris istället för att vara hänvisade till en och samma upphandlare. I framtiden kan även betalningarna ske med hjälp av telefonen, något som idag kan vara ett problem utan banker. Det är klart tekniken hjälper inte de allra fattigaste men en växande medelklass i de fattiga länderna är en förutsättning för en possitiv utveckling. Den nya teknikens baksidor kan vi ta en annan gång! Tyvärr är det så att allt för många får slita med det basala för att överleva och våra vardags- I-landsproblem igentligen är ganska futtiga. Då talar jag inte om klimatförändringen.
//S